Vai nauda rodas arī no PAKALPOJUMIEM?

Es tā padomāju, ka īsti nesaprotu, kur valstī rodas nauda? Padomju laikā mācīja, ka valsts var piedrukāt tik daudz naudas, par cik ir saražotas preces. Ja piedrukās par daudz, tad būs inflācija. Tad kā ir - naudu rodas no tā, ka ir saražotas kādas preces, p. bērnu ratiņi, vai vecmāmuļa aiznes ābolu grozu uz tirgu pārdot? Vai arī PAKALPOJUMI kkā ietekmē piedrukātās naudas daudzumu? P., automehāniķis aiziet pie friziera, bet nākošajā dienā friezieris aiziet pie automehāniķa salabot auto. Un pieņem, ka abos gadījumos maksa ir vienāda. Tad nauda vnk vienu dienu no vienas kabatas pārceļo otrā, bet nākošajā atpakaļ, bet valsts uzskata, ka ir sniegti 2 pakalpojumi un piedrukā par abiem darījumiem klāt naudu?
Vai nauda rodas arī no PAKALPOJUMIEM? P. klients aiziet pie masieres vai prostitūtas, vai sieviete uzlakot nagus?

AivarsN (2017-05-20 12:57)    2 Agrāk naudas daudzums valstī tika garantēts ar zelta daudzumu. Šodien nauda lielākoties ir virtuāla un tai nav nekāda seguma. Ārzemju bankas Latviju jau ir izsūknējušas tukšu,bet to neviens pat nepamana,jo esam eiro zonā. Tikai tāpēc jau atteicās no lata,lai process nebūtu kontrolējams.

MartinsMZ (2017-05-20 13:03)    3 Jums visiem ir taisnība.
Mūsdienās naudu rada Centrālās bankas no nekā. Pretim gan liekot nacionālos parādus, kuri visās valstīs strauji aug. Kā Fargo aprakstīja par Franciju.
Kā rakstīja PatiesībasKalngals līdz 1971gadam ASV katru dolāru bija piesaistījis zelta un sudraba daudzumam valstī. Nedrīkstēja nodrukāt nevienu banknoti, ja pretim Federālajai bankai nebija dārgmetālu segums.
1971gadā tas viss tika atcelt un tāpēc no 1971 gada strauji kritās dolāra pirktspēja.
Kā teica kāds no jums. Palielinot eksportu var iepludināt naudu no ārzemēm. Bet pērkot citu valstu produktus nauda aizplūst.

etc (2017-05-21 15:25)      Nauda vienkārši IR. To nodrukā un laiž apgrozībā kā vērtību mēru. Cilvēks saņem naudu vai kā algu par savu darbu, vai pārdodot/izīrējot īpašumu, vai aizdodot un saņemot atpakaļ ar procentiem. Pakalpojumu cilvēks apmaksā no tās naudas, ko ir saņēmis.
Tikpat labi varētu maksāt graudos, ko laukkopis izaudzējis, vai cūkās, ko lopkopis nobarojis. Lai būtu vienkāršāka aprite, ir nauda un ir katras preces cena - graudi maksā X, cūka Y, automobilis Z.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu